Hoppa till sidans innehåll

Studerandeporträtt och aktiviteter


Bosön Idrottsfolkhögskola har ca 150 studerande. Här får du möta några av dem.

Sök till och plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola du också!

 


Rickard Olofsson, Idrottens Tränarlinje
Rickard Olofsson

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?
Jag kände till Bosön sedan tidigare. När jag sedan var på intervjun i samband med att jag sökte till skolan så fick jag en väldigt bra känsla. Jag har åkt längdskidor sedan barnsben och därefter spelat golf på elitnivå fram till 2014. Så idrotten är en självklar del av mitt liv och längdskidor är min specialidrott, där jag vill jobba vidare som tränare

Hur fick du reda på att Bosön finns?
När jag jobbade med skiduthyrning i Lofsdalen fick jag höra talas om Bosön. Ryktet sa att på Bosön finns Sveriges bredaste PT-utbildning, Idrottens Tränarlinje. Liknande utbildning finns i Östersund, men den på Bosön innehåller fler olika kurser.

Vad är det bästa med att plugga på Bosön?

  • Väldigt bra lärare
  • Att få träffa många människor med olika idrottsbakgrund. Utbytet med klasskompisarna kring olika tränarfilosofier ger väldigt mycket.
  • Alla möjligheter till träning, både inomhus t ex gym och utomhus t ex terränglöpning längs med Lindingöbanan.
  • Bosöns campus är en väldigt bra lösning för mig som kom hit från Sveg. Det är ju inte direkt lätt annars att hitta boende i Stockholm.

Favorit ämne?
Bästa kursen så här långt är massagekursen.  Jag hade det redan på känn att det här är nog min grej. Det är också kul att det är tränarlinjen som ansvarar för massagekliniken här på Bosön, praktik som ger bra träning.

Något särskilt som du reagerade över när du började på Bosön?
Ja, i början var det lite ovant att se och röra sig bland kända idrottsmän och kvinnor varje dag. Det är väldigt mycket folk som rör sig på platsen Bosön. Utöver skolan så pågår ju konferenser, utbildningar, träningsläger, landslagssamlingar m.m.

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut? 
Drömmen är att jobba inom skidförbundet och allra helst med landslaget. Att få jobba på ett skidgymnasium ett mycket intressant alternativ framöver. Parallellt med Bosön går jag skidförbundets ledarutbildningar. Jag har också en mentor inom skidförbundet.

Medskick till någon som söker till Bosön
Det är bara till att söka! Det är svårt att hitta någon bättre utbildning för den som vill bli tränare/PT Det är också positivt att det är en folkhögskola. Det innebär att man kan vara med och påverka utbildningen här och nu. Vi elever har mycket att tillföra.

Bosön är också en bra mötesplats dit många som jobbar inom idrotten kommer. Ett bra ställe för nätverkande och för att knyta kontakter.


Linn Andersson, Organisationsledarlinjen  
Linn Andersson OL 

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?
Jag vill jobba med idrott. Jag vill framförallt jobba inom fotbollen. Jag har spelat fotboll sedan jag var fem år.  Jag tycker också om att organisera, projektleda och driva på, att vara en spindel i nätet. Här på Bosön kan jag jobba upp den kompetensen. Allt här är ju kopplat till idrott. Så jag får både och.

Hur fick du reda på att Bosön fanns?
Jag har vetat om Bosön sedan länge. Känner andra idrottare som varit här på träningsläger och så vidare. Genom fotbollen kom jag också i kontakt med en idrottskonsulent som jobbar för SISU Idrottsutbildarna. Då tänkte jag att det där vill jag också jobba med och så tog jag reda på mer om hur och så blev det Bosön.

Vad är det bästa med att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?

  • Att alla ämnen kopplas samman med idrott. Nästan alla lärarna har idrottsbakgrund och använder idrotten som exempel.
  • Själva platsen, miljön och andan här ute på Bosön är idrott.
  • Vi elever får vara med och påverka väldigt mycket. Lärarna undrar vad vi tycker och det ges mycket utrymme för samtal.
  • Allt jag läser på Bosön kan jag använda oavsett vad jag kommer att jobba med. Det är en väldigt bra grund att stå på och det ger nästan alltid pluspoäng att man har gjort något med koppling till idrott.

Favorit ämne?
Projektledning jag gillar att vara mitt i där det händer saker och att organisera. Som skolarbete har jag också fått driva ett projekt i praktiken, en fotbollscup.

Vilken är din idrott?
Fotboll, jag har varit aktiv sedan fem år och alltid spelat fotboll. Mitt mål var Allsvenskan men en korsbandsskada satte stopp för det.

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut?
När jag började på Bosön visste jag inte riktigt men nu är drömmen att få jobba med damlandslagen inom fotboll. Inte som tränare utan som en koordinator av något slag.  Jag brinner för att få använda min kompetens just på tjej/damsidan.

Något annat du vill lyfta?
Ja, det är viktigt att få fler tjejer att inse att de också kan få en karriär inom idrotten. Lika självklart som för killar. Det är för få tjejer idag som väljer att gå på en skola som Bosön. 

Medskick/hälsning till den som funderar på att börja plugga på Bosön
Fler tjejer borde söka till Bosön Idrottsfolkhögskola. Jag vet att det finns tjejer som borde gå på Bosön. Jag vill ha fler tjejer i klassen, att det ska bli mer blandat.


Lucy Wildheart, Idrottslinjen Elit  

Lucy Wildheart

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?
Jag elitsatsar inom boxningen och att kombinera den satsningen med att gå på Bosön fungerar utmärkt. Träning, tävling och inte minst återhämtning kräver så mycket, allrahelst tid och det är svårare att få ihop det med jobb än med plugg.

Hur fick du reda på att Bosön finns?
Det var slumpen som gjorde att jag hittade hit. En kompis tipsade mig om det. Jag bodde och tränade redan i Stockholm då. Jag flyttade till Stockholm för ett antal år sedan för att satsa på boxningen.

Vad är det bästa med att plugga på Bosön?

1. Möjligheterna och det egna ansvaret. Du väljer mycket själv hur du vill prioritera och var du vill lägga ditt fokus och din energi på kopplat till de olika ämnena i skolan.

2. Att ha möjligheten att kombinera studier och träning. Jag kan dessutom träna många pass på plats på Bosön. 

3. Campusboendet, det är smidigt att bo på Bosön. Jag hinner inte vara hemma så mycket men närheten gör det enklare. Det är också toppen med närheten till vatten, skog, natur och träningslokaler, allt som jag behöver för att må bra.

4. Och bäst av allt är att jag har fått möjlighet att träna med Anders Gärderud. Anders tränar bland annat de elitorienterare som jag nu mer tränar tillsammans med. Han är både min konditionstränare och en som stöttar mig i min elitsatsning. Jag hoppas att samarbetet med Anders kommer att bli långvarigt.

Favorit ämne?
Jag har tidigare, innan Bosön Idrottsfolkhögskola, utbildat mig till PT och massageterapeut, så det finns mycket som jag tycker om och kan jobba vidare med.  Jag ser också fram mot ämnet Global idrott. Vi ska göra en dokumentär om tre elitorienterare från olika delar av världen, alla bor och tränar på Bosön för tillfället.

Har Bosön Idrottsfolkhögskola påverkat dig på något särskilt sätt?
Jag har fått ett annat tänk och större ödmjukhet inför andra människor. Alla är och tränar olika. Det jag gör behöver inte alltid vara det enda rätta. Jag har tidigare varit väldigt fokuserad på mig och mitt och gått min egen väg och inte lyssnat så mycket på andra.  Nu har jag upptäckt att mötet med andra har gett mig massor och breddat min egen bas. Det har varit en verklig aha-upplevelse. Det är fantastiskt med Bosön, att så många idrotter och olika människor möts här.

Något särskilt som du reagerade över när du började på Bosön?
Jag trodde att fler av klasskamraterna skulle träna mycket mer och hårdare. Det finns de som aldrig har tränat men ändå kan gå här på skolan. Men själva platsen Bosön består av massor av träning. 

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut?
Oj, det finns många. Just nu tänker jag vara här på Bosön Idrottsfolkhögskola ett tag. Plugga och träna. Helst av allt vill jag kunna leva på min idrott, boxningen. Senare kommer jag kanske att välja att plugga på GIH. Och uppfylla en annan dröm kopplat till mitt dansintresse, att få möjlighet att jobba inom den branschen.

Medskick till någon som söker till Bosön
Det är klart du ska plugga på Bosön! Man får tid att tänka efter på Bosön och att hitta fram till vad man vill göra med sitt liv om man inte redan vet det. Man får bra stöttning av lärarna i allt. Miljön i sig är toppen och om man själv är öppen träffar man många människor och breddar sitt nätverk. Det bygger mycket på ens eget ansvar, vad man vill göra. Det blir vad man gör det till. 

 


Annica Sandström, Idrottens Tränarlinje 

Annica Sandström 1 Annica Sandström 2 

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?

Jag kom till en punkt i livet där jag inte riktigt visste vad jag ville längre. Bara att jag ville något annat än där jag befann mig och jobbade just då. Jag har alltid hållit på med friidrott, både som aktiv och tränare, och fick reda på att det fanns en ny linje, Idrottens tränarlinje, på Bosön. Jag läste om den och kände att det är ju det här jag vill göra nu och framåt. Jag vill försöka försörja mig som tränare. Jag har ju alltid älskat friidrotten.

Hur fick du reda på att Bosön finns?

Jag flyttade till Stockholm och började träna med Lidingö friidrott 1989. Sedan dess har jag tränat åtskilliga pass på Bosön.

Vad är det bästa med att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?

1. Jag har ju familj, så närheten till hem och barn och mitt tränaruppdrag för Lidingö friidrott.
2. Jag får mycket utbildning i utbildningen, t ex massör och testledarutbildning (ergometercykel)
3. Mötet med människor med olika idrottsbakgrund och i olika åldrar ger mycket.
4. Jag är gladare idag än vad jag var innan jag började. Jag tycker att livet är härligt.

Favorit ämne?

Anatomin, som är ett helt nytt område för mig. Sedan tycker jag om alla praktiska ämnen där vi får använda det vi lär oss i praktiken.

Vilken är din idrott?

Friidrott, längd. Jag har alltid hållit på med friidrott. Jag tävlade fram till år 2000 då jag var 33 år.

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut?

Jag vill jobba och försörja mig som tränare. Mitt mål är att bli den första anställda tränaren i Lidingö friidrott. Det behövs för att man ska kunna möta det växande behovet av bra ungdomsverksamhet. Även Lidingö Friidrottsgymnasium är en tänkbar arbetsplats. Drömmen är att jobba med och kunna ge tillbaka av allt det jag själv har fått av friidrotten.

Något annat du vill lyfta?

Jag läser parallellt till certifierad coach, Svenska Friidrottsförbundets utbildning på ett år. Ja, och så håller vi på att starta upp ett friidrottsfritids på Lidingö. Det är ett projekt inom ramen för min utbildning på Bosön.

Medskick/hälsning till den som funderar på att börja plugga på Bosön

Sätt upp mål för vad du vill med din utbildning. Och kom sedan ihåg det. Det är lättare att ha fokus, komma framåt och nå dit man vill då.

 


Mikael Wartin, Idrottslinjen 

Mikael Wartin foto

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkhögskola?

Jag har varit fotbollstränare här i Stockholm i 13 år och själv hållit på med fotboll och ishockey sedan jag var barn. Därefter innebandy, löpträning och tävling, och senare triathlon. Så idrottsintresset fanns där. Efter många års jobb som produktionsledare kände jag att det var dags att pröva något annat i livet. Jag sökte och kom in på Idrottslinjen och har nu tjänstledigt ett år.

Hur fick du reda på att Bosön finns?

Jag kände sedan tidigare till platsen Bosön då en arbetskamrat, som tyckte att det borde vara något för mig, tipsade om Bosön Idrottsfolkhögskola.  

Vad är det bästa med att plugga på Bosön?

 1. Det är inspirerande att få gå i skolan med ungdomar (jag är ju en av de äldsta eleverna). Kul med alla diskussioner på lektionerna, att få chans att möta och höra andra människor i olika åldrar.

2. Mötet mellan alla olika idrotter är också intressant och att det finns elitsatsande och de som enbart tränar. Det är ett perfekt ställe för att bredda sig och man får prova på väldigt mycket. Det är fantastiskt roligt att få prova alla olika idrotter.

3. Man får en ”egen” mentorer när man börjar på Bosön. En väldigt viktig person. Mentorn finns där som stöd kring frågor om studier, tankar om framtiden, om man ska läsa vidare eller jobba med mera.

4. De egna idrottandet. Jag hade inte varit så aktiv under en längre period men nu har det blivit en nytändning. Det är helt galet att man få träna under skoldagarna. Skulle jag vara ledare i ett företag skulle jag bestämt satsa på friskvård för mina anställda. 

Favorit ämne?

Ett ämne som har blivit väldigt roligt och intressant, men som var tungt i början är Idrottspsykologi.

Något särskilt som du reagerade över när du började på Bosön?

Jag har ju jobbat under många år och på många platser där det inte alltid har varit självklart att alla är så välkomna. Här på Bosön är det en väldigt välkomnande och skön miljö. Det är bra energi här, en plats där människor trivs. 

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut?

 Mina mål med att gå på Bosön Idrottsfolkhögskola har, med mentorns stöd, växt fram allt eftersom. Kanske kommer jag att fortsätta på organisationsledarlinjen för att sedan få ett jobb inom idrotten.
Jag brinner för tränarjobbet och vill gärna jobba med idrott och kanske bli tränare på fritiden. Vi får se hur det blir.

Medskick till någon som söker till Bosön

Ja, för den som vill jobba med idrott kan Bosön Idrottsfolkhögskola vara en bra plattform för att gå vidare till jobb eller till GIH eller annan lärarutbildning. Bara det att gå på Bosön ger ett nätverk som är viktigt.


Emil Fritzell, Idrottens Tränarlinje

Emil Fritzell elev Bosön IFHS

Varför valde du att plugga på Bosön Idrottsfolkögskola? 

Jag valde Bosön för att jag är väldigt intresserad av idrott och tränarskap och kände att det var ett bra steg att ta för min del. På Bosön har jag möjlighet att utvecklas som tränare och person, skaffa nya erfarenheter och kunskaper,genom att läsa intressanta ämnen. Jag får också träffa nya människor med ett liknande intresse för idrott som jag har. Att få vara i miljön på Bosön där man verkligen andas idrott tycker jag är riktigt inspirerande och lärorikt.

Hur ser dina framtidstankar och drömmar ut?

Jag hoppas kunna arbeta heltid med idrott av något slag och då främst inom ungdomsidrott,detta eftersom jag tycker att ungdomar behöver en bättre och mer stimulerande träning i sina föreningar.
Det behöver inte vara inom fotboll eller som tränare utan jag är öppen för de flesta förslag, bara det har med idrott att göra och jag får känna att jag får ta stort ansvar för min egna och andras utveckling inom idrotten.

 


Så här kan det se ut när man pluggar på Bosön Idrottsfolkhögskola

Vintervecka2015 1   Vintervecka2015 2    Vintervecka2015 3  

Vinterfjällsutbildning

Varje år vecka 11 finns det möjlighet för de som går på skolan och vill, gäller såväl nybörjare som vana skidåkare, att åka på vinterfjällsutbildning.

De senaste åren har det burit av till Bydalsfjällen och Höglekardalen där både utförs-  och turåkning står på dagsschemat. De som vill och vågar har också chans att övernatta på fjället i en bivack. En härlig vecka som garanterat ger fjällminnen för livet.


Intervjuer med tidigare elever 

Magnus Eriksson, IOL, Christian Björkgren, ILelit, Emelie Lundström, ILelit
Elevporträtt med tidigare samt nuvarande elever (pdf)
Fredrik Andersson studerar vidare inom idrotten
Det går fort när man har roligt - Jennifer Mayer, Idrottskonsulentlinjen (pdf)
På resande fot i hälsans tecken - Malena Kindgren, Friskvårdskonsulentlinjen (pdf)
Tuffa slag med mycket kärlek - Filiz Demirbek, Idrottslinjen (pdf)
Olle Härdnes examensarbete i Kongo
Robin Håkansson tycker till om första tiden som elev på Bosön IFHS

Uppdaterad: 05 OKT 2017 09:00